Üks suurim IT-turvarisk - Pettused

Turvalisuse tagamine on tänapäeva digiajastul väga oluline. Pettused ja küberrünnakud on muutunud üha levinumaks ning on vaja tugevat kaitset nii ettevõtete kui ka üksikisikute jaoks. Küberkurjategijad võivad kasutada petturlikke e-kirju, võltsitud veebilehti ja muid trikke, et saada inimestelt vajalikke andmeid, raha ja tekitada veel mitmesuguseid kahjusid. Seetõttu on oluline kasutada "Mitnicki valemit", mis koosneb kolmest põhikomponendist: tehnoloogia, koolitus ja reeglid.

Tehnoloogia osas peaksid ettevõtted kasutama kaasaegseid ja tõhusaid turvameetmeid, et kaitsta oma süsteeme ja andmeid. Tuleks kasutada kõrgema turvalisusega tarkvara ning uuendada ja parandada neid regulaarselt. Lisaks võib kasutada krüptimist, kaheastmelist autentimist ja tulemüüre, mis võivad aidata takistada pahalaste sisnemist võrku.

Koolitus on samuti võtmetahtsusega, sest töötajad on pettuste ja küberkuritegevuse esimesed sihtmärgid. Ettevõtted peaksid korraldama regulaarselt koolitusi oma töötajatele. Koolitusprogrammid peaksid hõlmama pettuste tuvastamise meetodeid, andmete kaitsemeetmeid ja turvanõudeid. Töötajad peaksid õppima, kuidas käituda, kui nad satuvad pettuse ohvriks või märkavad võimalikku turvariski. Nad peaksid olema teadlikud ka erinevatest pettusviisidest, nagu phishing ja rämpspost, ning kuidas neid vältida.

Reeglite kehtestamine on samuti oluline, sest see aitab tagada tervikliku turvalisuspoliitika. Ettevõtted peaksid seadma kindlad reeglid, mis aitavad vähendada pettuste riski. Näiteks võib nõuda tugevaid paroole ja kehtestada piirangud andmete kasutamiseks. Samuti võivad ettevõtted kehtestada poliitikat, mis käsitleb e-kirjade, sotsiaalmeedia ja muude kommunikatsioonivahendite kasutamist. Reeglid võivad olla osa üldisest turvapoliitikast ja neid tuleks regulaarselt uuendada vastavalt muutuvatele riskidele.

Oluline on ka märkida, et kõigi nende komponentide rakendamine ei taga 100% turvalisust. Siiski võivad need meetmed aidata vähendada pettuste riski ja kaitsta ettevõtteid ning üksikisikuid võimalike tagajärgede eest. Seetõttu on oluline jätkata uute meetmete uurimist ja rakendamist, et tagada kõige tugevam võimalik kaitse.


Kasutatud allikad:

https://www.cnbc.com/2022/10/20/former-hacker-kevin-mitnick-tips-to-protect-your-personal-info-online.html

https://www.mitnicksecurity.com/blog/spear-phishing-targeted-email-scams-what-you-need-to-know-about-this-hacking-technique

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks positiivne ja üks negatiivne näide kasutatavusest veebis

"Mängustamine ja selle rakendamise võimalused" arvustus

Üks tarkvara arendus- ja üks ärimudel