Üks tarkvara arendus- ja üks ärimudel

Sammsammuline mudel (incremental model) on tarkvaraarendusprotsessi mudel, kus projekt jaotatakse väiksemateks järjestikusteks faasideks, mis võimaldab arendustööd teha järk-järgult. Iga faas keskendub konkreetse funktsionaalsuse lisamisele, mis lisatakse juba olemasolevale süsteemile. See võimaldab projektimeeskonnal pidevalt täiustada ja parandada süsteemi, selle asemel et oodata kuni kogu süsteem on valmis.

Kui rääkida konkreetselt projektist, siis võib tuua näite telekommunikatsiooniettevõtte CRM-süsteemi arendusprojektist, mis kasutas sammsammulist mudelit. CRM-süsteem on ettevõtte kliendisuhte haldamise tarkvara, mis võimaldab jälgida klientide käitumist, hoida andmeid klientide kohta jne. Projekt jagati väiksemateks järjestikusteks faasideks, mis keskendusid konkreetsetele funktsionaalsustele. Esimene faas keskendus kliendiandmete kogumisele ja salvestamisele. Järgmistes faasides lisati funktsionaalsusi nagu klienditeeninduse jaoks tugitööriistad, kliendiandmete analüüsimise tööriistad jne

Sammsammuline mudel on kasulik, kuna see võimaldab projektimeeskonnal arendada tarkvara järk-järgult ja pidevalt täiustada süsteemi. Lisaks võimaldab see projektimeeskonnal paremini hallata protsessi ja ressursse ning teha muudatusi süsteemis hilisemates faasides. Siiski võib see olla ka kulukam ja aeganõudvam, kuna iga faas vajab eraldi testimist ja kinnitamist.


Üks populaarsemaid ärimudeleid on freemium mudel, mida kasutatakse tavaliselt tarkvara või teenuse pakkumisel. Freemium mudel tähendab, et tarkvara või teenuse põhiversioon on tasuta kasutamiseks, kuid selle täiendatud versioonidele tuleb tasuda. Seda mudelit kasutavad sageli alustavad ettevõtted, et meelitada kasutajaid enda platvormile ning saada uusi kliente, kes soovivad kasutada täiendatud versiooni. Üks näide, kus seda mudelit kasutatakse, on tarkvarateenuse pakkuja Slack.

Slack on kommunikatsioonitarkvara, mida kasutatakse peamiselt meeskondade jaoks suhtlemiseks. Ettevõte kasutab freemium mudelit, kus põhiversioon on tasuta, kuid täiendatud versioonidele tuleb tasuda. Põhiversiooni kasutamine on piiratud funktsioonidega, mis võivad olla piisavad väiksematele meeskondadele või väiksemas mahus suhtluseks. Siiski, kui meeskond vajab täiendavaid funktsioone või suuremat salvestusruumi, peab ta ostma täiendatud versiooni.

Freemium mudel on kasulik, kuna see võimaldab ettevõttel saada suure hulga kasutajaid, kes võivad tulevikus maksta täiendavate funktsioonide eest. See võib olla eriti kasulik alustavatele ettevõtetele, kellel ei ole suuri ressursse reklaamiks või turunduseks. Kuid samas võib see mudel olla riskantne, kuna tuleb tasakaalustada tasuta kasutajate ja nende vahel, kes maksavad täiendavate funktsioonide eest. Lisaks peab ettevõte olema võimeline hoidma tasuta kasutajaid ja tasulisi kasutajaid rahul, pakkudes neile sobivaid funktsioone ja teenuseid.


Kasutatud allikad:

https://www.javatpoint.com/software-engineering-incremental-model 

https://www.investopedia.com/terms/f/freemium.asp


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks positiivne ja üks negatiivne näide kasutatavusest veebis

"Mängustamine ja selle rakendamise võimalused" arvustus