Anarchism triumphant: Free software and the death of copyright arvustus

Eben Mogleni 1999. aasta artikkel "Free Software and the Death of Copyright" pakub huvitavat vaatenurka autoriõiguste tulevikule ja digitaalse loomingu jagamise võimalustele. Kuid kui palju tema hinnangud on 20 aasta jooksul täppi läinud?

Mogleni artikkel ennustas, et autoriõigused võivad muutuda mõttetuks ja vaba tarkvara areng võib viia autoriõiguste surma. Ta väitis, et vaba tarkvara võib olla revolutsiooniline jõud, mis hävitab autoriõigused. Mogleni arvates on autoriõigused mõeldud kaitseks loovusele, kuid need võivad piirata ka innovatsiooni ja edusamme. Ta väitis, et autoriõigused võivad olla kasulikud ainult majanduslike huvide kaitsmisel ning nende laiendamine tehnoloogiale võib olla ohtlik.

20 aastat hiljem on selge, et Moglenil oli õigus vaba tarkvara mõju kohta autoriõigustele. Tänapäeval on vaba tarkvara ja avatud lähtekoodiga tarkvara laialt levinud ning on muutnud tehnoloogiatööstust radikaalselt. Vaba tarkvara on muutnud kogu maailma ja viinud tehnoloogia suuremale tasemele.

Vaba tarkvara on kaasa toonud mitmeid muutusi tarkvara arendamises. Üks suuremaid muudatusi on see, et arendajate kogukond on avatud ja koostööaldis. Tarkvara arendajad töötavad koos, et parandada tarkvara funktsionaalsust ja turvalisust. Tarkvara lähtekood on avatud, mis tähendab, et igaüks võib tarkvara uurida, modifitseerida ja levitada. See on viinud tehnoloogia kiire arenguni.

Lisaks on vaba tarkvara suurendanud konkurentsi ja vähendanud monopolide võimu. Tarkvara arendajad ei sõltu enam suurettevõtetest, et saada oma tarkvara müügiks. Nad saavad levitada oma tarkvara vabalt ja avatult, mis on muutnud turu avatumaks ja konkurentsivõimelisemaks.

Mogleni ennustus autoriõiguste surmast pole siiski täiesti tõsi. Autoriõigused on endiselt olulised loovuse ja innovatsiooni kaitseks ning need on endiselt vajalikud tarkvara kaitseks. Kuid vaba tarkvara on muutnud tarkvara arendamist ja müümist ning pannud kahtluse alla traditsioonilised tarkvaraarendusmeetodid.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks positiivne ja üks negatiivne näide kasutatavusest veebis

"Mängustamine ja selle rakendamise võimalused" arvustus

Üks tarkvara arendus- ja üks ärimudel