Eetika ja IT

Tehnoloogia areng on viimastel aastakümnetel olnud kiire ja muljetavaldav, võimaldades meil luua täiesti uusi võimalusi ja võimeid. Sellised tehnoloogilised edusammud on võimaldanud meil parandada elukvaliteeti, suurendada tootlikkust ja kogemust, kuid samal ajal on tekitanud ka palju eetilisi küsimusi. Kas tehnoloogia saab olla iseenesest eetiline või ebaeetiline? Seda on keeruline öelda, kuna see sõltub paljudest erinevatest teguritest, nagu tehnoloogia eesmärk, kasutusviis, mõju ühiskonnale, keskkonnale ja inimestele.

Üks näide tehnoloogiast, mis võib olla iseenesest eetiline, on näotuvastuse tehnoloogia. Seda kasutatakse laialdaselt turvalisuse suurendamiseks avalikes kohtades nagu lennujaamad, pangad ja muud kriitilised infrastruktuurid. Näotuvastus võib aidata kaasa kuritegude ja terrorismi ennetamisele, kuna see võimaldab jälgida kahtlustatavaid isikuid. Samuti võib näotuvastus olla kasulik inimeste tuvastamisel ja leidmisel hädaolukordades. Näotuvastus tehnoloogia eesmärk on aidata kaasa ühiskonna turvalisusele ja mugavusele, ning see on paljude inimeste jaoks hea valik.

Teisalt on tehnoloogia, mis võib olla iseenesest ebaeetiline, autonoomsete sõidukite tehnoloogia. Selle tehnoloogia eesmärk on vähendada inimliku vea ja õnnetuste ohtu, kuid samal ajal on sellega seotud ka eetilised probleemid. Näiteks võib autonoomsete sõidukite tehnoloogia mõjutada töökohtade kaotust, kuna see võimaldab autojuhtimise automatiseerimist. Lisaks sellele on autonoomsete sõidukite ohutus ja vastutus probleemne, kuna praegu pole selge, kes vastutab õnnetuse korral, kui juhtimise eest vastutab tehnoloogia, mitte inimene. Samuti on küsitav, kuidas autonoomsed sõidukid peaksid toimima olukordades, kus on vaja teha eetilisi otsuseid, näiteks kui õnnetuse vältimiseks on vaja sõita vastassuunavööndisse ja ohtu seada vastutulijad. Sellised eetilised küsimused muudavad autonoomsete sõidukite tehnoloogia iseenesest ebaeetiliseks.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks positiivne ja üks negatiivne näide kasutatavusest veebis

"Mängustamine ja selle rakendamise võimalused" arvustus

Üks tarkvara arendus- ja üks ärimudel